Evenimente : Eveniment Online

Nopţile Lecturii/Les Nuits de la Lecture 

Iniţiate de Ministerul Francez al Culturii în 2017, Nopțile Lecturii/Les Nuits de la lecture sunt momente unice în care peste tot în lume se celebrează în același timp plăcerea lecturii și accesul la carte. În contextul sanitar actual, lectura a devenit mai mult ca oricând o cale de evaziune pentru mulți oameni. Sărbătoarea cărții continuă să fie menținută pentru a reafirma locul esențial pe care cărțile și lectura îl ocupă în societatea noastră.
Regăsiți mai jos programul propus de cele patru antene ale #IFRoumanie la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

𝐁𝐔𝐂𝐔𝐑𝐄𝐒̧𝐓𝐈
𝘼𝙩𝙚𝙡𝙞𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙡𝙚𝙘𝙩𝙪𝙧𝙖̆ 𝙨̧𝙞 𝙟𝙤𝙘𝙪𝙧𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙘𝙤𝙥𝙞𝙞 (5-8 ani)
22 ianuarie, 17.00, pe Zoom, înscrierea este obligatorie, 10 locuri disponibile.
Participare gratuită pentru abonații mediatecii!
𝘼𝙙𝙤𝘾𝙝𝙖𝙣𝙨𝙤𝙣𝙨 – 𝙢𝙪𝙯𝙞𝙘𝙖̆ 𝙨̧𝙞 𝙡𝙞𝙩𝙚𝙧𝙖𝙩𝙪𝙧𝙖̆ (+15 ani)
22 ianuarie, 18.30, pe Zoom, înscrierea este obligatorie, 10 locuri disponibile.
Participare gratuită pentru abonații mediatecii!

𝐂𝐋𝐔𝐉
La Cluj-Napoca, Nopțile lecturii îi poartă pe cei mari dincolo de stelele lui Van Gogh sub îndrumarea scriitoarei Marianne Jaeglé și îi aduce pe cei mici într-un tărâm alb de poveste și ciocolată caldă prin două ateliere dedicate lor.
PROGRAM:
𝙄̂𝙣𝙩𝙖̂𝙡𝙣𝙞𝙧𝙚 𝙡𝙞𝙩𝙚𝙧𝙖𝙧𝙖̆ 𝙞̂𝙣 𝙛𝙧𝙖𝙣𝙘𝙚𝙯𝙖̆ 𝙘𝙪 𝙨𝙘𝙧𝙞𝙞𝙩𝙤𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖𝙣𝙣𝙚 𝙅𝙖𝙚𝙜𝙡𝙚́ 𝙨̦𝙞 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙪𝙘𝙖̆𝙩𝙤𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙎𝙞̂𝙣𝙯𝙞𝙖𝙣𝙖 𝙈𝙖𝙣𝙩𝙖, 𝙢𝙤𝙙𝙚𝙧𝙖𝙩𝙖̆ 𝙙𝙚 𝙨𝙘𝙧𝙞𝙞𝙩𝙤𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙇𝙖𝙪𝙧𝙖 𝙏. 𝙄𝙡𝙚𝙖
21 ianuarie| ora 19.00 | live pe pagina Facebook a Institutului Francez Cluj-Napoca
Născută în 1967, Marianne Jaeglé scrie cărți și realizează filme documentare. Al doilea roman al său „Vincent qu’on assassine” est publicat la Gallimard (2016) și în limba română la Editura Univers (2020).
Pornind de la concluziile biografilor americani Steven Naifeh și Gregory White Smith, Marianne Jaeglé povestește ultimii doi ani din viaţa lui Vincent van Gogh, contestând ideea, acceptată până acum, că acesta și-a pus capăt zilelor. Dincolo de misterul care înconjoară moartea lui, romanul prezintă relaţia pictorului cu fratele său Theo, cu lumea artistică (reprezentată îndeosebi de prietenul său, Paul Gauguin) și, mai ales, cu propria-i creaţie.

𝘼𝙩𝙚𝙡𝙞𝙚𝙧 𝙋𝘼𝙈 𝙋𝘼𝙈: 𝙁𝙧𝙖𝙢, 𝙪𝙧𝙨𝙪𝙡 𝙥𝙤𝙡𝙖𝙧 𝙘𝙪 𝘼𝙙𝙧𝙞𝙖𝙣 𝘽𝙖𝙧𝙗𝙪
22 ianuarie | ora 18.00 | pe Zoom
Pentru copiii de 8 ani +
Atelier în limba română cu noțiuni de franceză, care urmărește transformarea personajului Fram din romanul „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu (1931) în versiunea sa ilustrată pentru copii din „Aventurile lui Fram, ursul polar” de Adrian Barbu și Alexandra Abagiu (2018).
Tarif: 25 lei
Înscrieri la [email protected]

𝙎𝙚𝙖𝙧𝙖̆ 𝙘𝙪 𝙘𝙞𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙖̆ 𝙘𝙖𝙡𝙙𝙖̆ : 𝙥𝙤𝙫𝙚𝙨̦𝙩𝙞 𝙨̧𝙞 𝙟𝙤𝙘𝙪𝙧𝙞 𝙘𝙪 𝙇𝙪𝙞𝙯𝙖 𝙍𝙪𝙨
22 ianuarie | ora 18.00 | pe Zoom
Pentru copiii de 3-6 ani
Atelier în limba română cu bucățele crocante şi delicioase de franceză
Tarif: 15 lei
Înscrieri la [email protected]

𝐈𝐀𝐒𝐈
𝙍𝙚𝙘𝙞𝙩𝙞𝙣𝙙 𝙡𝙪𝙢𝙚𝙖 𝙡𝙖 𝙛𝙚𝙢𝙞𝙣𝙞𝙣
23 ianuarie 2021, ora 20.00, pe Zoom, masǎ rotundǎ difuzatǎ live pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Iași
Lecturi în francezǎ și românǎ a unor extrase din romane, nuvele, poeme
Autoare francofone, care scriu cu prioritate în limba francezǎ și locuiesc în cea mai mare parte în ţǎri diferite de cele în care s-au nǎscut. Traduse în mai multe limbi, aceste autoare cǎlǎtoresc frecvent pentru a susţine conferinţe, a anima ateliere de scriiturǎ, a participa la dezbateri. Cosmopolite, scriitoarele invitate sunt ancorate în epoca în care trǎiesc și fac din schimburi o prioritate, convinse fiind de faptul cǎ lectura ne permite sǎ proiectǎm o mai bunǎ evoluţie lumii în care trǎim.
Participǎ:
>> Tanella Boni, ivorianǎ, este poetǎ, romancierǎ și nuvelistǎ. În 2009, a primit Premiul Internaţional pentru Poezie, Antoine Viccaro. Predǎ la Universitatea din Abidjan.
>> Catherine Cusset, de naţionalitate francezǎ, trǎiește la New York. Romancierǎ, opera ei este tradusǎ în 15 limbi și publicatǎ la editura Gallimard. În 2008, a primit Premiul Goncourt al liceenilor.
>> Lise Gauvin, din Québec, trǎiește la Montréal. Eseistǎ, nuvelistǎ și critic literar, a publicat mai bine de 20 de cǎrţi. În 2020, a primit marea medalie a francofoniei, decernatǎ de Academia Francezǎ.
>> Liliana Lazar, româncǎ, trǎiește în sudul Franţei. Este romancierǎ și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.
Madeleine Monette, din Québec, trǎiește la New York. Romanicerǎ, nuvelistǎ, poetǎ, este laureatǎ Premiului Robert Cliché, în 1980. Alǎturi de Lise Gauvin, co-organizeazǎ secţiunea din Québec a Asociaţiei „Femmes Monde” din Paris.
>> Faouzia Zouari, franco-tunisianǎ, trǎiește la Paris. Este romancierǎ și jurnalistǎ și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.
Moderatoare: Simona Modreanu, profesoarǎ de literaturǎ la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.
Parteneri:
Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași
Librǎria Cartea Româneascǎ, Iași
TV Apolonia, Iași
Parlement des écrivaines francophones
Înscrieri: [email protected]

𝐓𝐈𝐌𝐈𝐒̦𝐎𝐀𝐑𝐀
𝙀𝙘𝙝𝙞𝙥𝙖 𝙄𝙣𝙨𝙩𝙞𝙩𝙪𝙩𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙁𝙧𝙖𝙣𝙘𝙚𝙯 𝙡𝙚 𝙘𝙞𝙩𝙚𝙨̦𝙩𝙚 𝙘𝙤𝙥𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧
Din 21 până ÎN 24 ianuarie | pe Facebook și Instagram
Membrii echipei Institutului Francez din România la Timișoara le dau întâlnire celor mai tineri din comunitatea noastră pentru a savura împreună momente de lectură în română și franceză, pe rețelele noastre sociale.
Participare gratuită
𝙉𝙤𝙖𝙥𝙩𝙚𝙖 𝙡𝙚𝙘𝙩𝙪𝙧𝙞𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙘𝙚𝙞 𝙢𝙞𝙘𝙞 – „𝙍𝙚𝙘𝙞𝙩𝙞𝙢 𝙡𝙪𝙢𝙚𝙖 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙥𝙤𝙫𝙚𝙨̦𝙩𝙞”: 𝙖𝙩𝙚𝙡𝙞𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝙡𝙚𝙘𝙩𝙪𝙧𝙖̆ (4 și 8 ani)
22 ianuarie | 18.00 | pe Zoom
Atelier de lectură în limba franceză a celor mai frumoase povești de pe Culturteca Institutului Francez.
Participare gratuită, cu înscriere la [email protected] până pe 21 ianuarie.
𝙇𝙚𝙘𝙩𝙪𝙧𝙞 𝙞̂𝙣𝙘𝙧𝙪𝙘𝙞𝙨̦𝙖𝙩𝙚 : 𝙡𝙞𝙩𝙚𝙧𝙖𝙩𝙪𝙧𝙖̆ 𝙨̦𝙞 𝙢𝙪𝙯𝙞𝙘𝙖̆
23 ianuarie | 18.00 | pe Facebook și Instagram
Membrii echipei IFT și alți invitați vor citi texte scrise de autori români traduși în franceză, acompaniați de un concert de pian. Lecturile vor fi în română și în franceză, ca un dialog între culturi și vremuri.
Participare gratuită
𝙍𝙚𝙘𝙞𝙩𝙞𝙢 𝙡𝙪𝙢𝙚𝙖 𝙞̂𝙢𝙥𝙧𝙚𝙪𝙣𝙖̆
23 ianuarie | 19.00 | pe Facebook și Instagram
Lansăm un apel la participare către comunitatea noastră, pentru a împărtăși cu noi textele lor preferate. Lecturile din autori români sau francofoni, sub forma unor înregistrări video de maxim 5 minute, pot fi trimise la [email protected] până pe 21 ianuarie.
Participare gratuită.