Locuri : Teatre

Sala 2 (TNTm)

Este un spaţiu neconvenţional, fost manej imperial, fostă sală de sport, cvasi-abandonată în ultimii 20 de ani.

Prin HCL Timişoara nr. 46/26.02.2008, spaţiul – o sală cu potenţial ridicat şi amplasament ideal în Centrul Civic – a fost atribuit pentru o perioadă de 49 de ani spre folosinţa Teatrului Naţional Timişoara. În prezent, Timişoara este singurul oraş din România, altul decât Bucureşti, al cărui teatru posedă o sală alternativă de spectacol de 250 de locuri.

Primul spectacol jucat acolo, Boala familiei M de Fausto Paravidino, a transformat iremediabil fosta Sală de sport nr. 2 într-un loc pentru teatru.

Trebuie menţionat că mai mult de două decenii acest spaţiu a fost complet neglijat, ceea ce a făcut ca Sala 2 să ajungă aproape o ruină. Deşi igienizată şi exploatată intens, Sala 2 nu putea funcţiona în condiţii proprii, astfel încât în luna iunie a anului 2009 a intrat în reparaţii capitale. În cele patru luni de lucrări, Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una din cele mai performante săli de spectacol din ţară: şi-a dublat suprafaţa utilă şi a devenit un spaţiu de joc modular, amovibil, o structură independentă de pereţii exteriori, care au fost astfel perfect conservaţi, renovarea respectând toate datele monumentului istoric.

Sala 2 a fost inaugurată în 25 ianuarie 2010, urmând ca o nouă serie de lucrări, realizate în cursul anului 2010, să-i optimizeze funcţiunile, prin realizarea unui nivel superior care să înglobeze podul de ştăngi, o sală de repetiţie etc.