Locuri : Sports & Fun

Canalul Bega

Canalul Begai este un canal navigabil din România şi Serbia. Are o lungime de 114 km şi se întinde între Timişoara şi oraşul sârbesc Titel. Din totalul lungimii, 44 km sunt pe teritoriul României, iar restul de 70 km pe teritoriul Serbiei.
Canalul Begai Sistemul de ecluze a fost construit între anii 1900 – 1916, pentru ca navigaţia să se poată desfăşura în bune condiţii pe întreg parcursul anului. Pe Canalul Bega sunt un număr de 6 ecluze, 2 pe teritoriul României şi 4 în Serbia. Dintre acestea, două au fost scoase din uz, iar una este nefuncţională. În afară de ecluza de la Klek, toate celelalte au o singură cameră. Lungimea maximă a ecluzelor este de 70 m, lăţimea de 10 m, iar pescajul diferă în funcţie de ecluze. Cele din România au un pescaj de 1,5 m.este un canal navigabil din România şi Serbia. Are o lungime de 114 km şi se întinde între Timişoara şi oraşul sârbesc Titel. Din totalul lungimii, 44 km sunt pe teritoriul României, iar restul de 70 km pe teritoriul Serbiei.
Portul Timişoara se află pe malul stâng al canalului Bega, pe tronsonul aflat între Podul Muncii şi Pasarela Gelu. Distanţa malului unde acostau şlepurile este de 450 m. Pe malul drept, undeva la mijlocul acestui tronson se înalţă Turnul de Apă din Josefin. Astăzi se mai poate observa pavajul vechi, din piatră cubică, caracteristic începutului de secol XX. Lăţimea canalului în acea zonsă este de 25 m. Pe harta oficială a Timişoarei, elaborată la Budapesta, în anul 1912, în zona portului este menţionată Agenţia de Navigaţie pe Dunăre (în maghiară: Dunagőzhajózási űgynőkséa). Cu toate acestea, atestarea documentară a portului datează din 1860. Clădirea Căpitaniei se afla pe locul în care astăzi se găseşte Palatul Ancher.