Locuri : Muzee

Muzeul de Arta Timisoara

Istoricul colectiei de arta se impleteste nemijlocit cu inceputurile Muzeului Banatului din Timisoara, infiintat in anul 1872, prin stradaniile si entuziasmul unor oameni de cultura din aceasta parte a tarii.
Timidelor inceputuri ale actualei sectii de arta, datand din anul 1879, cand in evidentele muzeale s-a inregistrat prima pictura, li se adauga intre anii 1888-1895 o importanta donatie din colectia lui Ormo Zsimond,personalitate marcanta a vietii culturale timisorene, colectionar,istoric de arta, unul dintre fondatorii muzeului. Donatia sa,
cuprinzand pictura italiana, flamanda, olandeza, germana, austriaca, maghiara si lucrari de pictura romaneasca,
formeaza nucleul pinacotecii din Timisoara. Drept marturie a muncii de pionierat depusa de Ormos in domeniul muzeologiei stau catalogul colectiei sale de arta, editat in anul 1874, reeditat si completat in anul 1888, impreuna cu alte zeci de titluri de studii de arta, arheologie si istorie. Sustinuta activitate pe care a desfasurat-o pentru stimularea vietii culturale timisorene si infiintarea Muzeului Banatului a constituit o contributie valoroasa la infiintarea Societatii Muzeale, la editarea anuarului „Societatii de istorie si arheologie”, precum si la obtinerea unui lacas pentru muzeu, casa Wellauer (str. Rodnei), in care, in anul 1889, au fost prezentate publicului timisorean primele expozitii ale colectiilor de stiinte naturale, arheologie si arte plastice. Patrimoniul de pictrura existent la acea data a fost completat in timp prin donatii si achizitii realizate in conditii materiale foarte grele consemnate periodic in paginile revistei muzeului dintre anii 1872-1918. Tot aici a publicat Ormos un apel adresat populatiei din Timisoara pentru a subventiona functionarea muzeului si imbogatirea colectiilor sale, prezentat inca de pe atunci drept o institutie cu importante functii cultural-educative.