De Citit : Știri

Leto / O vară rock’n’roll: scena undergound sovietică vine la Timișoara

| 04 aprilie

Leto / O vară rock’n’roll, filmul-eveniment al controversatului regizor rus Kirill Serebrennikov, va fi distribuit în cinematografele din România în 12 aprilie. Lansarea va fi precedată de o avanpremieră la Timișoara, vineri, 5 aprilie, ora 19:00, în Reflektor Venue. Proiecția va fi urmată de Davay Disco – Russian Nostalgia Party cu Tasteful Indiecency&Friends.

Biografie a legendarei trupe Kino expusă cu forță și entuziasm, Leto / O vară rock’n’roll vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică. Un mix poetic de dragoste și tinerețe, filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Distribuția îi mai include pe Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky.

Pelicula a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a luat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Kirill Serebrennikov a câștigat recent trofeul Nika pentru cel mai bun regizor în cadrul galei premiilor Academiei Ruse de Film, unde Teo Yoo a fost declarat „Descoperirea anului“.

Kirill Serebrennikov este considerat unul dintre cei mai talentați regizori de teatru și film din Rusia. Acesta s-a făcut remarcat în 2008 cu Yuri’s Day, triplu premiat la Locarno. În 2012 a fost prezent în competiție la Veneția cu Betrayal, iar în 2016, (M)ucenicul a fost selectat în competiția Un Certain Regard la Cannes.

Kirill Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017, în timp ce filma Leto / O vară rock’n’roll, fiind acuzat de deturnare de fonduri și nevoit să facă montajul filmului din arestul la domiciliu. Comunitatea artistică internațională a reacționat, acuzând autoritățile ruse că urmăresc sancționarea persoanelor critice la adresa regimului Putin.

Leto / O vară rock’n’roll este distribuit în România de Transilvania Film.
Biletele se pot cumpăra de la Reflektor în seara evenimentului.
Parteneri: Berezka, Quartz, Londophone, Apollo 111, Flying Circus, Reflektor, 24FUN, Metalhead, Sunete, Metalfan, Feeder, cărturești.ro, Cărturești, Organizația Studenților Basarabeni din București, Niche Records, Citizenit.
Văzut de Radio Guerrilla.