De Citit : Știri

Conferința Art Therapy și lansarea volumului Ghidul art terapeutului

| 31 octombrie

Vineri, 2 noiembrie, începând cu ora 18.30, la librăria Cărturești (Iulius Mall, etajul I, lângă magazinul Intersport), partener principal al proiectului, va avea loc Conferința Art Therapy și lansarea volumului Ghidul art terapeutului, eveniment organizat de Asociația Sfera Timișoarei.

Conferința îi va avea ca invitați pe Lorena Garoiu, artist plastic și echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” – Centrul de Sănătate Mentală pentru Copii și Adolescenți Nr.5 – Timișoara, care timp de patru luni au coordonat împreună atelierele de terapie prin artă destinate copiilor aflați în tratament la Centrul de Sănătate Mintală din Timișoara.

Ghidul art terapeutului, pe care îl vom oferi gratuit participanților la conferință, reprezintă un real instrument de ajutor pentru părinții, profesorii și, în general, oricine se află în preajma unui copil din categoriile vulnerabile.

Proiectul ”Art Therapy”, aflat deja la a treia ediție și derulat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” – Centrul de Sănătate Mentală pentru Copii și Adolescenți Nr.5, aflat pe str. Corbului nr. 7, Timișoara, s-a adresat unui grup vulnerabil și anume copiii cu deficiențe psihice, care, prin intermediul atelierelor artistice, au beneficiat de un tratament complementar celui de specialitate medicală.

Art terapia este o metodă care utilizează procesele creative pentru a ameliora starea fizică, mentală și emoțională, bazându-se pe ipoteza că implicarea procesului creativ în exprimarea proprie prin artă contribuie la dezvoltarea unor abilități interpersonale, la normalizarea comportamentelor disfuncționale, a stărilor afective negative și la reducerea stresului.

Considerată o reală intervenție culturală și terapeutică, terapia prin artă este o activitate cu rezultate eficiente și măsurabile.

Așa cum ne-au transmis D-na Dr. Liliana Nussbaum, medic primar neuropsihiatru, împreună cu D-na Veronica Cebuc, psiholog din cadrul Clinicii de Psihiatrie pentru Copii și Adolescenți – Timișoara, deși în structura Centrului de Sănătate Mintală există compartimente de Recuperare și Reabilitare neuropsihiatrică și un compartiment de ergoterapie, nu există încadrarea de personal necesară pentru a derula activități de terapie prin artă. Proiectul Art Therapy a venit, așadar, în întâmpinarea unei necesități reale.

Arta are o valoare particulară pentru copiii căroroa deficiența le restricționează capacitatea de a participa la activități precum ar fi jocul sau sportul. Terapia prin artă, fie că este vizual-plastică, fie că utilizează alte mijloace de expresie (cuvântul, sunetul, gestul etc.) deblochează procesele psihice, avînd o valoare psihodiagnostică. Utilizarea unor teste precum cele utilizate in terapia prin pictură/desen: arborele, omulețul, casa, familia etc. au furnizat medicilor informații prețioase asupra personalității copilului și adolescentului.

Arta este în același timp un mijloc de reinserție socială, comunicare și de reconstrucție a eului și deține cu certitudine o valoare terapeutică.

Dintre tulburările psihopatologice la care terapia prin artă și-a dovedit utilitatea, se numără:
– Dezvoltarea abilităților interpersonale – abilitățile antrenate au fost cognitive: concentrarea atenției, gândire logică și abstractă, imaginația și orientarea spațială, potențialul creativ și stima de sine;
– Ameliorarea abilităților sociale și de comunicare;
– Rezolvarea conflictelor prin intermediul exprimării prin artă;
– Creșterii încrederii în sine și a stimei de sine;
– Reducerea stresului care a stat la dezvoltarea tulburărilor emoționale;
– Gestionarea fricii și a agresivității;
– Dezvoltarea potențialului creativ și ameliorarea calității vieții.

La atelierele de pictură organizate în cadrul proiectului Art Therapy au participat în jur de 300 de copii, în număr de câte 10/12 copii pe ședință.

Coordonatori proiect: Oana Grimacovschi și Mirela Olariu
Coordonator artistic: Lorena Garoiu
Coordonatori medicali: Medic Șef C.S.M. Dr. Liliana Nussbaum și Veronica Cebuc, psiholog psihoterapeut din cadrul C.S.M. Timișoara și autor al Ghidului art terapeutului.

Mulțumim partenerilor și sponsorilor noștri.
Datorită lor, peste 600 de copii, în cadrul celor trei ediții Art Therapy de până acum, aflați la Centrului de Sănătate Mintală pentru copii și adolescenți și de la Clinica de Psihiatrie Pedriatică au beneficiat de terapie prin artă.

Organizator: Asociația Sfera Timișoarei
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și PrimăriaTimișoara
Sponsori: Flex, Petro Vaselo
Parteneri: In-tuition, Timotion, Cărturești
Parteneri media: TVR Timișoara și Radio România Timișoara.